Hvad er Høretab?

-BLIV KLOGERE PÅ HVAD DER KENDETEGNER NEDSAT HØRELSE

Høretab er slet ikke så ualmindeligt. Det rammer 1 ud af 5 voksne og kommer oftest snigende over tid. Derfor er det ikke noget, man nemt lægger mærke til.

 

Hørelsen af en af vores vigtigste sanser, og det kan være udfordrerende at leve med nedsat hørelse. Heldigvis er det nemt at få hjælp.

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

AdobeStock_100208019_pink.jpg

Tegn på høretab

Et høretab udvikler sig for det meste over længere tid, og derfor bemærker man det ikke i begyndelsen.
 

Personer med nedsat hørelse er som regel ikke bevidste om, at de hører dårligt, men giver måske omgivelserne skylden.  For de personer der bemærker, at de ikke længere hører så godt, går der ofte lang tid, før de opsøger en hørespecialist og får foretaget en høretest.

For mange kan det tage lang tid at erkende sit høretab. Faktisk venter personer med høretab i gennemsnit 7 år, før de modtager behandling. Det er ikke enkelt at blive bevidst om og erkende sine høreproblemer. Kan du nikke genkendende til nogle af spørgsmålene herunder, er det en god idé at opsøge en af vores høreklinikker og få foretaget en høretest:

AdobeStock_100208019_pink.jpg

Hvad sker der når man får nedsat hørelse?

Ved tiltagende høretab overføres bestemte lydfrekvenser ikke længere fra det ydre øre til hørenerven og derfra videre til hjernen. Typisk er det konsonanterne f, s, p eller t, som er blandt de første lyde, der ikke længere bliver opfanget optimalt. Hjernen kommer derfor på hårdt arbejde med at udfylde de huller, der opstår i hørelsen, for at kunne forstå og fortolke det sagte.

Personer med høretab oplever ofte træthed, eftersom det er kræver meget energi at høre med et ubehandlet høretab. Desværre trækker flere personer med høretab sig tilbage og er mindre deltagende i samtaler. Desuden viser undersøgelser en sammenhæng mellem ubehandlet høretab og demens. Det er mere sandsynligt at blive ramt af demens for ældre mennesker med et ubehandlet høretab end for ældre mennesker med normal hørelse eller med et behandlet høretab.