top of page
høretab.jpg

Hvad er et høretab?

Bliv klogere på, hvad der kendetegner nedsat hørelse

Høretab er slet ikke så ualmindeligt. Det rammer 1 ud af 5 voksne og kommer oftest snigende over tid. Heldigvis er det nemt at få hjælp.

Tegn på høretab

Kan du nikke genkendende til et par eller flere af de seks udsagn og symptomer på høretab herunder, er det en god idé at opsøge en af vores høreklinikker og få foretaget en uforpligtende og gratis høretest:

 

  • Du føler dig ofte forstyrret af baggrundsstøj.

  • Du anstrenger dig meget for at følge med i samtaler.

  • Du beder ofte andre gentage, hvad de lige har sagt.

  • Du skruer så højt op for TV’et, at det generer andre.

  • Du har vanskeligt ved at høre, hvad den, du taler i telefon med, siger.

  • Du får at vide fra dine nærmeste, at du har svært ved at høre.

Tegn på høretab
Samtale om hørelse og høreapparat

Et høretab udvikler sig for det meste over længere tid, og derfor bemærker du det ikke nødvendigvis i begyndelsen

Ofte vil personer med nedsat hørelse faktisk ikke være opmærksomme på, at de hører dårligere, end de plejer, og de giver derfor muligvis omgivelserne skylden, da det kan virke mere sandsynligt, at det er de andre, der taler utydeligt. Selv for de personer, der bemærker, at de ikke længere hører så godt, går der ofte lang tid, før de opsøger en hørespecialist og får foretaget en høretest.

For mange kan det altså tage lang tid at erkende sit høretab. Faktisk venter personer med høretab i gennemsnit 7 år, før de modtager behandling. Det forstår vi hos Din Hørespecialist godt, da det er svært at blive bevidst om og erkende sine høreproblemer, men vi håber alligevel på, at ændre tendensen. ​

Hvorfor oplever man høretab?

Mange oplever aldersrelateret høretab, hvilket også er en af hyppigste årsager til høreproblemer, men det er langt fra tilfældet hos alle, og der kan være mange forskellige årsager til høretab. En af de almindelige årsager til skade på hørelsen er for høj musik, højfrekvente lyde, høje toner og generelt kraftig støj tæt på øregangen, mellemøret og det indre øre, som det er tilfældet med moderne høretelefoner. En anden ting der kan skade hørelsen kan være mangel på brug af høreværn, hvis man har arbejdet i støjende miljøer så som f.eks. byggepladser.

Explainer05_shutterstock_136754729.jpg
bg dark (6).jpg
Find din nærmeste hørespecialist, og book tid til en gratis høreprøve.
Ægtepar taler sammen

Hvad sker der, når du får nedsat hørelse?

Ved tiltagende høretab overføres bestemte lydfrekvenser ikke længere fra det ydre øre til det indre øre, hørenerven og derfra videre til hjernen. Typisk er det konsonanterne f, s, p eller t, som er blandt de første lyde, der ikke længere bliver opfanget optimalt. Dette er altså et af de første symptomer og mest almindelige symptomer på høretab. Hjernen kommer derfor på hårdt arbejde med at udfylde de huller, der opstår i hørelsen, for at kunne forstå og fortolke det sagte.
 

Personer med høretab oplever ofte træthed, eftersom det kræver meget energi at høre med et ubehandlet høretab. Det betyder desværre også, at flere personer med høretab trækker sig tilbage og er mindre deltagende i samtaler. Desuden viser undersøgelser en sammenhæng når man har et ubehandlet høretab og demens.

Det er mere sandsynligt at blive ramt af demens for ældre mennesker med et ubehandlet og aldersrelateret høretab end for ældre mennesker med normal hørelse eller med et behandlet høretab.

Hvad sker der, når du får nedsat hørelse?
Forskellige høreapparater

Hvordan kan et høreapparat behandle høretab?

Høretab er en lidelse, som der forskes meget i, og der bruges mange ressourcer på hele tiden at forbedre behandlingsmulighederne. Der findes ikke en behandling, som til fulde kan kurere høretab, men til gengæld findes der i dag flere effektive behandlingsmetoder takket være moderne teknologi. 

 

Moderne høreapparater gør det i dag nemt og komfortabelt for personer med nedsat hørelse at høre godt igen og nemmere forstå det talte ord. Samtidig afhjælper et høreapparat den nedsatte hørelse og aflaster hjernens arbejdsbyrde mærkbart. Det betyder, at du vil høre mere ubesværet, være mindre træt og forhåbentlig blive gladere i din hverdag. 

AdobeStock_100208019_pink.jpg

Forskellige typer høretab

Der findes forskellige typer høretab, så som aldersbetinget høretab, konduktivt høretab og sensorineuralt høretab, ligeså vel som der er tale om forskellige niveauer af høretab som f.eks moderat høretab eller kraftigt høretab. En anden årsag til at man kan have brug for et høreapparat, er tinnitus. Alle har forskellige behov, men i mange tilfælde kan høreapparater også afhjælpe tinnitus.

Teknologien i høreapparater

Teknologien i høreapparater fremhæver stemmer og nedtoner baggrundsstøj, således at personer med høretab har lettere ved at rette fokus mod en samtale. Desuden udlignes høretabet, så begge ører igen kan samarbejde optimalt og lydfrekvenserne bliver transporteret fra det ydre øre til det indre øre. Derved lettes orienteringen og den præcise retningsbestemmelse af lyd. På den måde bliver det igen muligt at leve et liv med sociale aktiviteter på lige fod med andre, der ikke på samme måde har nedsat hørelse.
 

Hos Din Hørespecialist hjælper vores engagerede hørespecialister med at finde den rette løsning til dig og dit specifikke høretab. Vi finder sammen en løsning, der opfylder dine ønsker og behov, og som passer til din økonomi.

Behandling af høretab med høreapparat
Hvad er årsagen til høretab?

Hvad er årsagen til høretab?

Høretab er ikke betinget til alder, og det opstår derfor ikke kun blandt ældre mennesker. Dog er det særligt den ældre gruppe, der døjer mest med det, da den naturlige aldringsproces af kroppen også har en indvirkning. Hertil spiller båder genetik, ulykker, og infektioner en væsentlig rolle for, om du udvikler et gradvist eller pludseligt høretab. Arbejder du eksempelvis i støjende miljøer? Eller har din familie en tendens til at have nedsat hørelse? Det kan have indvirkning på din situation. 

Det er relevant for vores hørespecialister at kende årsagen til dit høretab.

Og derfor prøver vi sammen med dig at kortlægge, hvorfor og hvordan dit høretab er opstået. På den måde kan vi finde den bedste behandling for lige præcis dig. Løsningen på én form for høretab er nemlig ikke nødvendigvis den samme som til en anden form for høretab.

Hos Din hørespecialist er en god hørelse et grundelement i livsglæde, og vi taler derfor hellere om nedsat hørelse eller høretab frem for dårlig hørelse. Det gør vi, da hørelse ikke nødvendigvis er dårlig men derimod individuel.

Samtale om hørelse og høreapparat
bg dark (5).jpg

Test, om du har høretab

Det kan i nogle situationer være svært at finde ud af, hvordan du opdager et høretab eller hørenedsættelse. Du kan gå til praktiserende læge der kan anvise til en ørelæge, eller du kan booke tid til en høretest hos en privat høreklinik. Det vigtigste er dog at komme i gang med behandlingen af din hørenedsættelse, så du kan få bedre hørelse. Derfor anbefaler vi hos Din Hørespecialist, at du får det tjekket, så snart du har mistanke, da en behandling kan forhindre forværring af høretabet.

 

Hos os kan du finde både en kort online test og en mere dybdegående undersøgelse. Begge er selvfølgelig gratis og helt uforpligtende. 

Hvornår er en høretest vigtig?.jpeg
Online høretest

Med en online høretest kan du på kun 3 minutter få en indikation af, om du muligvis har et høretab. Viser testen, at der er et muligt høretab, vil vi foreslå, at du booker en høreprøve hos din lokale høreklinik. Her vil en af vores hørespecialister undersøge din hørelse mere i dybden. I vil sammen kortlægge faktorer, der kan spille ind på lige netop din situation, hørespecialisten vil undersøge dit øre, og du vil få testet hørelsen med vores specialiserede metoder. Her vil du få en mere præcis indikation af, hvordan din hørelse præcist er påvirket, og hvordan et eventuelt høretab kan afhjælpes.

bottom of page