Hvad er et høretab?

– BLIV KLOGERE PÅ HVAD DER KENDETEGNER NEDSAT HØRELSE

Høretab er slet ikke så ualmindeligt. Det rammer 1 ud af 5 voksne og kommer oftest snigende over tid. Derfor er det ikke noget, man nemt lægger mærke til. Hørelsen af en af vores vigtigste sanser, og det kan være udfordrerende at leve med nedsat hørelse. Heldigvis er det nemt at få hjælp.

Tegn på høretab

Et høretab udvikler sig for det meste over længere tid, og derfor bemærker man det ikke i begyndelsen. Personer med nedsat hørelse er som regel ikke bevidste om, at de hører dårligt, men giver måske omgivelserne skylden. Det er let at tænke om de andre, at de taler utydeligt. Selv for de personer der bemærker, at de ikke længere hører så godt, går der ofte lang tid, før de opsøger en hørespecialist og får foretaget en høretest.

For mange kan det tage lang tid at erkende sit høretab. Faktisk venter personer med høretab i gennemsnit 7 år, før de modtager behandling. Det er ikke enkelt at blive bevidst om og erkende sine høreproblemer. Kan du nikke genkendende til nogle af spørgsmålene herunder, er det en god idé at opsøge en af vores høreklinikker og få foretaget en høretest:

  1. Du føler dig ofte forstyrret af baggrundsstøj.

  2. Du anstrenger dig meget for at følge med i samtaler.

  3. Du beder ofte andre gentage, hvad de lige har sagt.

  4. Du skruer så højt op for tv’et, at det generer andre.

  5. Du har vanskeligt ved at høre, hvad den du taler i telefon med siger.

  6. Du får at vide fra dine nærmeste, at du har svært ved at høre.

Find din nærmeste hørespecialist og book tid til en gratis høreprøve.

Hvad sker der når man får nedsat hørelse?

Ved tiltagende høretab overføres bestemte lydfrekvenser ikke længere fra det ydre øre til hørenerven og derfra videre til hjernen. Typisk er det konsonanterne f, s, p eller t, som er blandt de første lyde, der ikke længere bliver opfanget optimalt. Hjernen kommer derfor på hårdt arbejde med at udfylde de huller, der opstår i hørelsen, for at kunne forstå og fortolke det sagte.

Personer med høretab oplever ofte træthed, eftersom det er kræver meget energi at høre med et ubehandlet høretab. Desværre trækker flere personer med høretab sig tilbage og er mindre deltagende i samtaler. Desuden viser undersøgelser en sammenhæng mellem ubehandlet høretab og demens. Det er mere sandsynligt at blive ramt af demens for ældre mennesker med et ubehandlet høretab end for ældre mennesker med normal hørelse eller med et behandlet høretab.

Hvordan kan et høreapparat behandle høretab?

Høretab er en lidelse, som forskes meget i, og der bruges mange ressourcer på hele tiden at forbedre behandlingsmulighederne. Der findes ikke en behandling, som til fulde kan kurere høretab. Til gengæld findes der i dag flere effektive behandlingsmetoder takket være moderne teknologi. Moderne høreapparater gør det i dag nemt og komfortabelt for personer med nedsat hørelse at høre godt igen. Samtidig afhjælper et høreapparater den nedsatte hørelse og aflaster hjernens arbejdsbyrde mærkbart.

Teknologien fremhæver stemmer og nedtoner baggrundsstøj således, at personer med høretab har lettere ved at rette fokus mod en samtale. Desuden udlignes høretabet, så begge ører igen kan samarbejde optimalt. Derved lettes orienteringen og den præcise retningsbestemmelse af lyd.

På den måde bliver det igen muligt at leve et liv med sociale aktiviteter på lige fod med normalthørende.

Vores engagerede hørespecialister kan hjælpe dig med at finde den rette løsning til dig og dit specifikke høretab, og som opfylder dine ønsker, dine behov og dit økonomi.

Hvad kan være årsag til høretab?

Et høretab kan opstå uanset alder. Dog opstår høretab særlig ofte hos ældre personer. Derudover er genetik, ulykker og infektioner faktorer, der kan forårsage høretab. Det er relevant for vores hørespecialister at kende årsagen til høretabet. Således kan vi bedst muligt anbefale den rette behandling.

For os er en god hørelse et grundelement i livsglæde, og vi taler hellere om nedsat hørelse frem for dårlig hørelse. Det kan i nogle situationer være svært at finde ud af, hvordan du opdager et høretab eller hørenedsættelse. Derfor anbefaler vi, at du får det tjekket, så snart du har mistanke, da en behandling kan forhindre forværring af høretabet. Bestil en tid – uforpligtende.

Tag en kort test

Med en online høretest kan du på kun 3 min. få en indikation på, om du har et høretab.