top of page

Julen er den ultimative høreprøve - test selv om du hører optimalt

De mange arrangementer i dagene omkring jul og nytår kan skabe problemer, hvis hørelsen ikke længere er, hvad den har været. Ifølge hørespecialist er det en oplagt mulighed for selv at teste hørelsen – læs hvordan.


Klirrende snapseglas, knitrende juleklip, sang om juletræet eller festfyldte bordbomber. Om noget er juledagene og nytåret der, hvor familier og venner mødes for at nyde hinandens selskab samt virvaret af karakteristiske lydscenarier, der typisk følger med. Hvis hørelsen ikke længere er på sit højeste, kan der dog nemt gå skår i glæden, når de lystige samtaler over julebordet bliver sværere og sværere at følge med i.Med alderenr begynder hørelsen langsomt at forsvinde. Ifølge hørespecialist er julen en oplagt højtid til at kontrollere, om hørelsen er i topform eller eventuelt har behov for hjælp i form af et høreapparat. Foto: PR.


– Normalt begynder hørelsen langsomt at forsvinde, når man runder de 50, men da det er noget, der kommer lidt ad gangen, er der ikke mange, der ved, hvornår de begynder at miste hørelsen, siger Thomas Ochner, der er audiologisk direktør hos Din Hørespecialist, og opfordrer:

– Der sker rigtig meget i dagen omkring jul og nytår, der er oplagt at bruge som en test af, om slitagen på det indre øre er begyndt at kunne mærkes. Og hvis man allerede bruger høreapparat, kan man også benytte højtiden til at tjekke, om det er ordentligt indstillet. Og fornemmer man, noget ikke er, som det skal være, er man velkommen til at få hørelsen testet ganske uforpligtende hos Din Hørespecialist.


Sådan kan du teste hørelsen

Hver sjette voksne dansker har ifølge Høreforeningen problemer med hørelsen, og hos Din Hørespecialist har Thomas Ochner oplevet, at der ofte går mange år, fra de første tegn viser sig, til der bliver søgt hjælp.

– Hver anden dansker over 50 år har nedsat hørelse, og uden behandling giver det altså en ganske unødvendig, men væsentlig forringelse af livskvaliteten – blandt andet de mange julelyde, man ikke kan glæde sig over, siger Thomas Ochner.

Han giver tre gode råd til, hvordan du bruger juledagene som trykprøve på hørelsens tilstand:


  1. Læg mærke til årstidens afdæmpede lyde. Hvis du har svært ved at høre ilden knitre i pejsen, eller hvis nyfalden sne ikke længere knirker under sålerne, kan det være tegn på, at hørelsen er begyndt at blive dårligere.

  2. Når du er til julefrokost med familie eller venner, kan du prøve at fokusere på, hvor nemt du har ved at følge med i samtalen på tværs af bordet. Beder du for eksempel ofte folk om at gentage sig, eller trækker du dig endda nogle gange fra en samtale, fordi du ikke synes, du kan følge med? Hvis din hørelse så småt er begyndt at blive ringere, kan det nemlig være ganske anstrengende at konversere – især når der er flere, der taler på samme tid.

  3. Hvis du allerede ved, at du ikke hører optimalt og bruger høreapparat, er det veldækkede jule- eller nytårsbord også et godt scenarie til at bemærke, om apparatet virker efter hensigten. Er lyden af bestik mod porcelæn for gennemtrængende, eller er det svært at skelne stemmer fra hinanden, er der en god chance for, at høreapparatet ikke er ordentligt indstillet, og det kan både få svage lyde til at forsvinde og høje toner til at skære i ørene.


Din Hørespecialist rådgiver om høreapparater i 37 klinikker over hele landet. Virksomheden er specialiseret i nøjagtig, individuel tilpasning af høreapparater ved hjælp af markedets førende teknologi. Book gratis høreprøve nu.
bottom of page