Hvad er tinnitus, og hvordan føles det?
Tinnitus er en betegnelse, vi bruger til at beskrive indre lydoplevelser. Det betyder helt konkret, at tinnitus er en oplevelse af eksempelvis øresusen, pibetoner, summen eller lignende, som altså ikke skyldes dine omgivelser. Lyden er alene en lyd, du hører og altså en lyd, der er lokaliseret lige ved dit øre eller inde i dit hoved.
Det er forskelligt fra person til person, hvordan tinnitus konkret opleves, og derfor kan du roligt tale om en subjektiv tinnitus.
Derfor står vi altid klar til at hjælpe dig hos Din Hørespecialist.
Nogen oplever, at begge ører er lige påvirkede af den susende eller larmende fornemmelse, hvor andre oplever en mere skæv fordeling, eller at blot det ene øre hører lyden. Hertil kan selve styrken af lyden også variere. For nogen vil tinnitus være en svag brummen, hvor det for andre vil være en højlydt tone, der er svær at ignorere.
Lige meget hvordan du oplever din tinnitus, forstår vi godt, at det kan være meget forstyrrende gennem hverdagen, og derfor står vi altid klar til at hjælpe dig hos Din Hørespecialist.
Hvordan får du konstant tinnitus?
Oplever du, at det suser for ørerne, eller at der er en konstant brusen eller summen omkring dig? Du er ikke alene. Omkring 40 procent af befolkningen i Danmark har på et tidspunkt oplevet at blive generet af midlertidig tinnitus, hvoraf hele 10 procent har det, der kan kaldes konstant tinnitus. Tinnitus er altså mere udbredt, end vi lige går og tror, men hvordan og hvorfor får du det?
Har du haft en øresygdom, kan der i nogle tilfælde opstå tinnitus, da netop ørerne og hørelsen har været påvirket. Det er meget varierende, om der her er tale om konstant tinnitus eller midlertidig tinnitus, og det er derfor vigtigt at få tjekket og kortlagt hørelsen, hvis du oplever tinnitus i det indre øre efter sygdom og betændelse.
En anden faktor, der kan danne vejen for tinnitus, er længerevarende larm.
Her gælder det specielt, hvis du er udsat for høje og kontinuerlige lyde gennem mange år. Det kan eksempelvis være gennem bygge- eller musikbranchen.
Helt generelt gælder det, at tinnitus ofte skyldes eller er forbundet med hørenedsættelse, og det er derfor netop nedsættelsen eller tabet af hørelse, der er en af de bærende elementer. Derfor oplever ældre oftere tinnitus end yngre - men det betyder dog ikke, at yngre ikke kan opleve generne i det indre øre.
Sådan kan du afhjælpe subjektiv tinnitus
Er din tinnitus forbundet med nedsat hørelse, kan et høreapparat være et godt hjælpemiddel, da det kan være med til at lindre generne. Høreapparatet kan nemlig gå ind og forstærke de naturlige lyde, som kommer fra dine omgivelser. Det kan resultere i, at du bedre kan fokusere på disse frem for den susende fornemmelse, tinnitus, som kommer fra det indre øre eller inde i hovedet.
Det kan altså for nogen være en hjælp at flytte fokus fra sin tinnitus til en anden, ekstern lyd. Dette bliver i klinisk tale kaldt for maskering af tinnitus og henviser til, at du maskerer den pibende lyd med noget andet. Og det er netop dette, høreapparaterne kan hjælpe til.
Du er altid velkommen til at kontakte din lokale hørespecialist.
Nogen oplever, at begge ører er lige påvirkede af den susende eller larmende fornemmelse, hvor andre oplever en mere skæv fordeling, eller at blot det ene øre hører lyden. Hertil kan selve styrken af lyden også variere. For nogen vil tinnitus være en svag brummen, hvor det for andre vil være en højlydt tone, der er svær at ignorere.
Lige meget hvordan du oplever din tinnitus, forstår vi godt, at det kan være meget forstyrrende gennem hverdagen, og derfor står vi altid klar til at hjælpe dig hos Din Hørespecialist.
Book en uforpligtende høreprøve hos din lokale hørespecialist
Tinnitus er en subjektiv oplevelse, da den susende eller pibende fornemmelse netop kun kan høres af dig. Det er vi meget bevidste om hos Din Hørespecialist, og derfor vil vi altid tage udgangspunkt i dig, din oplevelse og din situation, når vi ser på at afhjælpe tinnitus. Vi lægger vægt på din beskrivelse og vil derfra, og på baggrund af vores høreprøve, finde frem til de høreapparater, der bedst virker i lige netop dit tilfælde.
Høreprøven
Selve høreprøven består af tre bærende dele:
-
Vi har sammen en indledende samtale om din hørelse og tinnitus
-
Vi laver en kort fysisk undersøgelse af dine ører
-
Vi tester din hørelse via vores specialiserede høretest
Vi lægger ud med at kortlægge lige præcis din situation. Her vil du sammen med din personlige hørespecialist få afdækket, hvordan din tinnitus og hørenedsættelse påvirker dig i din hverdag. Efterfølgende vil hørespecialisten undersøge dine ører og tjekke, at der ikke er nogle ydre fysiske faktorer, der kan være medspiller i forhold til din tinnitus og nedsatte hørelse.
Når den fysiske undersøgelse er udført, vil vi gå videre til selve høretesten. Her vil du få et par høretelefoner på, hvori vi vil afspille forskellige toner og lyde. Du skal blot angive, hvornår du kan høre lydene, og om nogle af tonerne minder om din tinnitus. Der findes ingen rigtige eller forkerte svar, da testen skal kortlægge din personlige hørelse.
Ud fra resultaterne vil vi, sammen med dig, se på, hvilke løsninger der vil være optimale i din situation - hvad end det er med høreapparater eller ej.
Få professionel vejledning i trygge rammer
Det er vigtigt for os, at du kan få hjælp og svar på spørgsmål, når du har brug for det. Derfor sørger vi for at have lokale høreklinikker rundt om i landet, så du kan få hjælp med din tinnitus og dine høreapparater i trygge rammer og vante omgivelser.
Når du kontakter Din Hørespecialist, vil du få tilknyttet en personlig hørespecialist, som vil sætte sig ind i lige netop din situation og dine behov. Det betyder, at du får hjælp og rådgivning af én, som du kender, og som du trygt kan fortælle om dine gener og behov.
Vores mål er, at du får det bedste ud af din hørelse.