top of page
Povls historie om høreapparat
Speechmark

Nu kan jeg høre lyde, jeg ikke før har opfattet

For 75-årige Povl Schøn har livet budt på nervepirrende begivenheder til vands og til lands. Langfarter rundt i hele verden og fuldt firspring igennem den vestafrikanske jungle. I dag er fragtskibene skiftet ud med en åben jolle tæt på hjemmet i Taastrup. Herfra tager Povl Schøn os tilbage i tiden, hvor det lønner sig at være udstyret med et sind, der kan tænke rationelt midt i orkanens øje.

BLÅ BOG

Navn

Povl Schøn

Født

Juli 1944

Nuværende høreapparat

WIDEX Evoke 330

Hørehistorie

Har brugt høreapparat i 4 år. Høretabet er kommet for længe siden på grund af et årelangt arbejde i maskinen på forskellige skibe.

Karriere

Maskinmester i store skibe på langfarter over hele verden og mere end 40 års humanitært arbejde den verdensomspændende organisation Lions.

”Jeg sagde til mig selv: Ved du hvad Povl, du kan ikke tage en taxa tilbage til Taastrup.” Det er formiddag i rækkehuset i Taastrup. Vi har taget plads ved bordet i udestuen omringet af frodige planter, der sender Povl tilbage til den vestafrikanske jungle i Sierra Leone. Øjnene er rolige og fæstnede.

”Jeg er dernede og skal indvie den syvende skole, vi har startet op i landet. Det er i 1997, og jeg er midt inde i junglen, da landet eksploderer.”

En maskinpistol for panden

Povl Schøn har i 40 år lavet humanitært arbejde i den verdensomspændende organisation Lions. Pludselig er han faretruende tæt på den borgerkrig, der skal plage befolkningen i Sierra Leone over de næste fire år.

”Præsidenten flygter til Guinea, og oprørerne overtager hele landet. Jeg befinder mig 250 km inde i landet som den eneste europæer. Jeg skal skynde mig til lufthavnen, hvor der holder et britisk evakueringsfly og venter kun på mig”, mindes Povl.

I bil gennem junglen er der checkpoint hver 10. kilometer, og det vides ikke, om det er regeringsstyrkerne eller oprørerne. Midtvejs holdes bilen tilbage, og Povl får en maskinpistol for panden.

”Der måtte jeg bare sige ’please don’t shoot’. Du tænker ikke på det, når du er midt i det. Du er fuldstændig stille og rolig. Det var ligesom, der var en, der tog hjernen og placerede den ved siden af mig.” Allernådigst slipper Povl ud af junglen og når lige akkurat evakueringsflyet.

Tilbage i udestuen i Taastrup støder hustruen Inge-Lise sig til os ved bordet. Det blåhvide mønster på dugen leder tankerne på havsprøjt og bølgeskvulp, der lægger kimen an til søfartshistorier.

Fra 1962-1966 tilbagelægger Povl tusinder af sømil på langfarter rundt i verden. Povl mindes et voldsomt uvejr og to danske fragtskibe, der går ned ud for Portugals kyst.

”Vi er selv så langt fra”, viser Povl mellem to fingre med en enkrones afstand. ”Vi har fået en bølge ind over, der styrter vandet ned i lasten og fylder den op. Bølgerne slår ind igennem dækshuset og smadrer vinduerne, der står vand ind i skibet. Hele besætningen kaldes op på dækket. Vi er kun to mand nede i maskinen, der skal sørge for at holde den i gang. En modig styrmand og to matroser lykkes med at få lasten på plads med nogle liner, så skibet kan rettes op."

Kunne ikke sove på grund af stilheden

Over fire år arbejder Povl nede i maskinen på forskellige skibe. Med en lydstyrke på 90-100 decibel er det ikke så lidt, Povls ører udsættes for. Inge-Lise husker godt, hvordan radioen og tv’et de seneste år er blevet højere.

”Dengang havde vi hverken høreværn eller hjelm. Når vi kom ud på vandet, kunne vi ikke sove de tre første nætter på grund af larm. Når vi kom hjem, kunne vi ikke sove på grund af stilheden.”

Som konsekvens af årene i maskinen får Povl nedsat en tredjedel af sin hørelse, som han har levet med siden da. Men for 3-4 år siden beslutter han at gøre noget ved det.

”Da får jeg taget en høreprøve og får et par høreapparater med hjem til prøve. Men der var så meget støj i dem, at det susede i mine ører, så snart jeg sejlede i min båd.”

Oplevelser fra hele livet

Fiskene siger jo ikke noget

Povl kan ikke affinde sig med støjen og overvejer at lægge apparaterne i skuffen, og blot acceptere, at de mange eventyr har sat sine spor i hørelsen. Men igennem sit engagement i Ældre Sagen bliver han bekendt med at kunne få høreapparater fra danske WIDEX, der som de eneste kan reducere vindstøj effektivt.

“Nu kan jeg høre lyde, jeg ikke før har opfattet. På havet er der jo pludselig ikke andet støj end min påhængsmotor. Fiskene siger jo ikke noget” fortæller Povl, som ikke længere er generet af vinden, når han fisker og sætter garn fra den åbne jolle. Besætningen tæller ikke længere 30 mand, men Inge-Lise hjælper med at skaffe rødspætter og havørreder til middagsbordet.

Og når familien bliver budt på friskfangede fisk, mærker Povl en hidtil ukendt effekt af høreapparaterne:

”Når vi har vores børnebørn på besøg, så kan jeg godt sige ’nu må I lige dæmpe jer lidt, I snakker alt for højt’”, siger Povl med et smil.

Siden 2005 har Povl som koordinator for Lions været med til at genopbygge og drive et hospital i junglen 250 km fra Freetown.

WIDEX høreapparater og smart kontrol

Oplev hvad WIDEX Moment kan gøre for dig

– høreapparatet der ikke længere lyder som et høreapparat

Ældre Sagen samarbejde med Din Hørespecialist

Din Hørespecialist samarbejder som den eneste kæde af høreapparatbutikker med Ældre Sagen. Det er vi stolte af. 

 

Samarbejdet muliggør, at vi kan hjælpe endnu flere seniorer med deres hørelse og giver dig som medlem en række unikke fordele og rabatter.

 

Kontakt os på 70 11 10 70 for en tid og hør mere om, hvordan du kan få glæde af samarbejdet.

Tilfredse kunder – det forpligter!

Vores kunder giver os i snit 9,3 ud af 10 i tilfredshed

9 af 10


Der bliver taget godt imod kunderne og kontrollen og tilpasninger er omhyggelige.


01-12-21, Århus

10 af 10


Fordi jeg har været så heldig at få apparater som jeg virkelig har glæde af


30-11-21, Hørsholm

10 af 10


Jeg giver karakteren fordi jeg er ovenud tilfreds med apparaterne og den betjening jeg har fået.


29-11-21, Løgumkloster

bottom of page